Dels aplaudiments a les signatures

IMPLICA’T PER LA SANITAT PÚBLICA

 
La pandèmia de la COVID-19 ha fet molt mal tant als professionals com als pacients. La pèrdua de vides humanes és irreparable i el patiment físic i mental que ha generat la crisi sanitària no el podrem oblidar. S’han comès errors fruït del desconeixement i la urgència, perquè durant molts mesos la màxima prioritat ha estat salvar tantes vides com fos possible. Els metges i metgesses som molt conscients que l’atenció de totes les patologies que no eren COVID-19 s’han vist seriosament perjudicades. Som conscients dels endarreriments de visites, proves i intervencions quirúrgiques, i de les dificultats per accedir al sistema i per ser atès pel vostre metge o metgessa de referència. No hem d’oblidar que la pandèmia va arribar després de 10 anys de retallades, amb un sistema malmès, amb recursos insuficients, amb plantilles escasses, amb llistes d’espera elevades i amb una atenció primària molt debilitada.

Certament, la sanitat pública es troba en un moment molt crític, però encara podem salvar-la. Un cop la ciència i la investigació ens han ofert solucions per conviure amb el coronavirus i retornar progressivament a la normalitat, hem de reclamar que la inversió en sanitat permeti reconstruir el sistema, enfortir-lo i millorar-lo. No podem permetre que els nostres governants simplement es quedin amb els braços plegats, com si no existissin les cicatrius i les seqüeles que han provocat a la sanitat la suma de les retallades i la pandèmia. Un còctel fatídic.

Ara és el moment de passar dels aplaudiments a l’acció. Ara hem de dir ben fort que, efectivament, el més important és la salut i que, juntament amb l’educació, són les dues potes d’una societat justa i democràtica. Ara és quan no hem d’oblidar. 

Per això, els metges i metgesses et demanem que facis un pas endavant exigint als responsables polítics que prioritzin la sanitat, que la financin més i millor, que contractin més professionals i que treballin amb millors condicions perquè això farà que t'atenguin més ràpid i millor, amb més temps per escoltar-te i ajudar-te.

Vas aplaudir els sanitaris com a mostra de reconeixement i admiració. Signa aquesta petició i implica’t en la lluita per la millora de la sanitat pública.   

Recuperar i millorar la sanitat pública és les teves mans.

Signa aquest decàleg de mesures i digues als polítics que la salut és el primer.

  1. Demano que s’acabin les retallades i que la sanitat pública rebi els recursos econòmics i humans necessaris per recuperar-se de la pandèmia.
  2. Demano que es contracti més personal mèdic i sanitari per reduir així les llistes d’espera i rebre una atenció de més qualitat.
  3. Demano que es millorin les condicions laborals i retributives dels professionals perquè treballin amb més confort i seguretat, i no vulguin marxar a un altre territori.
  4. Demano que les mesures transformadores que necessita el sistema sanitari comptin amb l’aval dels professionals i de la ciutadania.
  5. Demano que l’atenció primària sigui reconeguda i estigui molt millor dotada de recursos i personal perquè és el pilar bàsic del sistema.
  6. Demano que la sanitat pública torni a ser accessible, amb facilitats per concertar visites i temps d’espera raonables.
  7. Demano que la relació dels pacients amb el sistema i els professionals tingui en compte la bretxa generacional, els diferents nivells d’alfabetització digital i les desigualtats socials.
  8. Demano que els professionals es puguin seguir formant per actualitzar els seus coneixements i oferir una assistència basada en la innovació i les últimes evidències científiques.
  9. Demano que el pressupost sanitari quedi blindat perquè en el futur no hi hagi més retallades.
  10. Demano que la sanitat pública universal, transparent, gratuïta, equitativa i de qualitat sigui la prioritat de tots els mandataris públics.